Eerste Schijndelse Kleindieren Vereniging

Zo rond de laatste weken van februari begint het kweeksezoen. De doffers worden met de duivinnen gekoppeld. Wie duiven houdt om zijn stam en het ras te verbeteren zet niet zomaar duiven bij elkaar. Het fokken begint met selecteren en fokkoppels samenstellen.

duif amsterdamse baardtuimelaars Amsterdamse Baardtuimelaars,
foto: Roel Bijkerk

 

Fokkoppels
Als je fokkoppels samenstelt moet je er op letten dat je nooit 2 duiven kruist die dezelfde fout hebben. Dit is zeg maar de belangrijkste regel voor het samenstellen van fokkoppels. Verder is het toch meer "feeling" en inzicht. Dit ontwikkel je met de jaren mee. Bij het selecteren kan je het beste een lijst maken met alle ringnummers met daarbij de goede en minder goede eigenschappen van de duif. Je kunt dan een collega-fokker vragen wat hij er van vindt. De duiven waar je mee gaat kweken, moeten in de eerste plaats gezond en vitaal zijn.

Hamburger Stickenmeeuw,
foto: Ronald van Dijk
duif hamburger stickenmeeuw

 

Koppelen
Ieder koppel krijgt z'n eigen broedhok. Om te voorkomen dat de duiven in elkaars broedhok komen moet je ze eerst laten wennen. Je sluit ze twee dagen op in hun eigen hok en daarna laat ze ze om de beurt los.
Zo'n 7 tot 10 dagen na de paring wordt het eerste ei gelegd. Na 1 tot 2 dagen volgt het tweede ei. Bij het broeden wisselen de ouders elkaar af. De doffer broedt overdag en de duivin broedt de rest van de tijd. Het kan wel eens voorkomen dat de duivin een onbevrucht ei legt. Dit kan je controleren door de eieren tegen het licht te houden (na ongeveer 1½ week). De doorschijnende eieren kan je weggooien. Na 17 tot 18 dagen kruipen de jongen uit het ei. Dit kan wel 24 uur duren.

De Jongen
Het jonge duifje is na de geboorte nat, hulpeloos en blind. In 24 tot 48 uur is zijn gewicht verdubbeld. De jongen eten pap uit de krop van hun ouders. De eerste maand groeien de jongen enorm. Na ongeveer 25 dagen zijn de jongen 25 tot 30 keer zo zwaar als bij de geboorte.

oud-hollandse meeuwen met jong Oud-Hollandse Meeuwen met jong,
foto: Jan Kastelein

 

Na ongeveer 6 tot 10 dagen kunnen de jongen geringd worden. De ring wordt, op z'n kop, om de linkerpoot geschoven. De ringen kan je bij de plaatselijke kleindiervereniging bestellen. Als je ringen wilt bestellen moet je ook beschikken over een fokkerskaart.

Jonge Canaria Kroppers,
foto: Johnny de Zeeuw
duif jongen03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Na ongeveer 20 dagen zijn de jongen in staat om zelf te eten. Het is dan ook aanbevolen om rond die tijd kleine drink- en voerbakjes in het broedhok te zetten. De bakjes kan je met een vastgeschroefde wasknijper aan het broedhok bevestigen zodat ze niet om kunnen vallen. Zorg er ook voor dat de jongen niet uit het hok kunnen vallen. Het wil nog wel eens gebeuren dat een jong op avontuur gaat en uit het hok valt. Dit jong kan dan in een ander broedhok vallen en zal dan zeker door de eigenaar van dit hok te grazen worden genomen.

duif jongen Jonge Oud-Duitse Meeuwen,
foto: Salah Heidry

 

Na een maand kunnen de jongen het nest verlaten. Ze kunnen dan worden overgebracht naar hun eigen afdeling: het jongeduivenhok. Let wel goed op of de jongen genoeg drinken. Het komt wel eens voor dat een jong de drinkbak niet kan vinden. Als de jongen met hun ogen beginnen te knipperen dan krijgen ze te weinig vocht binnen. Je moet dan het jong met zijn kop in de drinkbak houden zodat hij kan drinken. Hij vergeet het daarna nooit meer.

Na ongeveer 10 tot 12 weken volgt de eerste rui. Na 4 à 5 maanden, precies op tijd voor het tentoonstellingsseizoen, zijn de jongen weer in topconditie.

Bron: Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers-verenigingen