Gezondheid
Het is erg belangrijk om de gezondheid van uw cavia in de gaten te houden. De beste manier om dit te doen, is observatie. U kunt zien of het dier goed eet/drinkt. Dit is een goede indicatie voor zijn gezondheid. Ook is het verstandig uw cavia’s elke week of elke 2 weken te wegen. Zo kunt u goed in de gaten houden of hij afvalt/te veel afvalt of aankomt. Een cavia die niet eet of poept is een spoedgeval, neem dan contact op met uw dierenarts.
Let verder op de volgende dingen: heeft de cavia jeuk, of rode plekken? Schone neus en ogen? Vieze oren? Hou ook goed het hok in de gaten: is er wel ontlasting aanwezig? Zit er ontlasting aan zijn kont geplakt? Is het hok niet te nat (is het niet de fles die lekt)? Voldoende verstrekken van vitamine C aan cavia’s erg belangrijk! Symptomen van vitamine C gebrek kunnen al na één week tekort ontstaan: vermageren, gezwollen gewrichten, diarree, rode urine, bloedingen op de slijmvliezen. Neem in dat geval contact op met uw dierenarts.
Hoe kan ik zien dat mijn cavia ziek is?
Een zieke cavia zit meestal stil in een hoekje en vertoont weinig interesse in de omgeving. De eetlust is slecht en hij vermagert daardoor. Daarnaast kan hij ook moeilijk lopen, jeuk hebben (schurft, zie tekst onderaan deze pagina) en veel kwijlen. Zieke cavia's gaan snel achteruit. Wacht daarom niet te lang om een dierenarts te raadplegen!
Mijn cavia wilt niet eten, wat nu?
Niet eten kan veel oorzaken hebben: niet kunnen eten door te lange kiezen of tanden of niet willen eten door verstopping of een algemene ziekte. Een cavia die niet eet gaat snel achteruit. Probeer hem aan weer aan het eten te krijgen met: yoghurt, geraspte wortels of andere lekkere hapjes. Mocht dit niet lukken: wacht niet te lang om een dierenarts te raadplegen!
Enkele veel voorkomende huidaandoeningen bij de cavia
Schurft
Cavia's zijn gevoelig voor huidproblemen. Het meest voorkomende huidprobleem is schurft. Schurft wordt veroorzaakt door een mijt die zich ingraaft in de huid. Met het blote oog kun je die mijten niet zien. Er ontstaan kale plekken en korstjes op de huid. De cavia heeft meestal veel jeuk door de mijten. Met een wekelijkse injectie, van de dierenarts, gedurende 3 weken is dit probleem snel verholpen.
Schimmel
Een ander huidprobleem is een schimmelinfectie. Vaak zie je dan ronde plekken waar de haren uitgevallen zijn. Door middel van onderzoek kan er vastgesteld worden of er schimmel is. Er wordt een woodse lamp gebruikt en een microscopisch onderzoek uitgevoerd. Indien er nog geen 100% zekerheid is, wordt er een schimmelkweek ingezet om te zien of er schimmel aanwezig is. Na 10-14 dagen weet je dan zeker of er sprake is van schimmel. Intussen kan al wel vast een behandeling worden ingezet.
Let op: schimmel is heel besmettelijk; voor dieren, maar ook voor mensen.
Luis of teken
Baad de cavia met een medicinale shampoo, gebruik vervolgens een geschikt watertje of insectenpoeder dat via de dierenarts of de speciaalzaak te krijgen is. Raadpleeg in geval van inwendige parasieten de dierenarts.
Mijten
De laatste jaren heeft zich een mijtplaag uitgebreid die 'Sellnick' wordt genoemd en erg pijnlijk en vervelend is voor de cavia. Het gaat gepaard met schurftachtige verschijnselen welke worden veroorzaakt door de mijt, die zich in de huid graaft en daardor niet met het menselijk oog te zien is. De mijt is niet schadelijk voor mensen. De schurftachtige aandoeningen zijn meestal rond de nek en de schouders en spreiden zich van daar af uit. Het haar valt uit en er verschijnen pijnlijke open plekken. Het dier gaat in gezondheid achteruit en schreeuwt vaak van de pijn. Behandeling moet altijd onmiddelijk plaatsvinden. Gebruik daarvoor een middel dat bij mensen voor de behandeling van schurft gebruikt wordt.
Oogverwondingen
Cavia's rennen graag rond en kruipen in het hooi. Vaak verwonden ze daarbij hun ogen als het hooi hard is. Het ooglid zwelt op en het oog wordt zelfs geluierd. Meestal is er dan een stukje hooi of hooizaadje in het vleesachtige vlies van het oog terechtgekomen. Als het voorwerp niet zichtbaar is, gebruik dan een oogzalf van de dierenarts of een oogzalf die uw dierenarts voor uzelf heeft aanbevolen. Het werkt verzachtend en zorgt dat het hooi of het zaadje tevoorschijn komt zodat dit zachtjes kan worden verwijderd.
Het oog moet 2 keer per dag worden behandeld tot de sluier weg is wat ongeveer 7 tot 10 dagen kan duren. In een worp pasgeboren jongen is het niet ongewoon, als er een jong bijzit met een compleet gesluierd oog dat met een van de genoemde middelen helder gemaakt kan worden. In dat geval moet de behandeling driemaal per dag herhaald worden, totdat het geheel genezen is. Per behandeling hoef je slechts een klein beetje zalf te gebruiken.
Allergie
Allergie komt vaak voor in de zomer en wordt gewoonlijk veroorzaakt door stof en stuifmeel. Bij allergie loopt vocht uit de ogen van de cavia. Een effectief middel daartegen is een halve theelepel gewoon zout oplossen in een halve liter afgekoeld gekookt water. Met een oogdruppelaar wordt de oplossing 3 keer per dag op het oog aangebracht.Als het probleem na ongeveer een week nog niet is verdwenen is het waarschijnlijk geen allergie en kun je beter even de dierenarts waarschuwen.
Abcessen
Deze kunnen veroorzaakt worden door een klap of door een distel in het hooi. Gewoonlijk is rond de keel of wang een vrij harde massa te voelen en het is het beste deze met rust te laten. Een abces wordt steeds groter en zachter naarmate hij rijper wordt. Het dier moet van andere weggehaald worden en in een apart hok geplaatst worden. Barst het abces namelijk, dan likken de andere cavia's eraan en worden besmet. Wanneer een abces barst, dan komt er een vies ruikende massa uit. Veeg deze zachtjes weg en wat het uit met een zoutwateroplossing. Herhaal dit iedere dag, net zolang tot het vuil weg is. Magnesiumsulfaat kan worden aangebracht om het abces te dichten. Een gebarsten abces ziet er vaak alarmerend uit en in het vlees is een groot gat te zien. Het heelt van binnenuit als het goed schoon wordt gehouden en dan is het snel genezen.
Uitgegroeide teennagels
De nagels van sommige cavia's hoeven nooit geknipt te worden, terwijl andere daarentegen regelmatig geknipt moeten worden. En dan voor aan de voorpootjes. Bij een lichtgekleurde cavia is duidelijk te zien waar geknipt moet worden, bij een cavia met zwarte nageltjes is dit lastiger.
Te lang of gebroken tanden, tanden wisselen
Soms breekt een cavia een voorste snijtand, als gevolg van een val of door op gaas te kauwen. Zo'n tand groeit snel weer aan, omdat de cavia een knaagdier is, maar wel moet de tand als deze ongelijk is, gelijk worden geknipt met een nagelschaartje. Als je dit zelf niet kunt of durft kan de dierenarts dat voor je doen. Is de tand geheel afgebroken of staat hij los in de kaak (sommige cavia's wisselen hun tanden) dan moet het dier een paar dagen zacht voedsel krijgen totdat de tand weer begint te groeien of vastzit. Zolang je ziet dat de cavia gras of hooi kan kauwen is het in orde, maar als dat niet meer gaat dan moet hij brood,melk, vochtige zemelbrij en beetwortel krijgen. Als een dier gewicht verliest of lijkt te willen eten, maar dat niet kan, dan moeten de tanden worden bekeken of ze niet te lang zijn. De voorste snijtanden zijn altijd lang, maar als ze erg over de onderste tanden heen komen moeten ze worden geknipt.
Longontsteking
Longontsteking is gewoonlijk een gevolg van slechte,tochtige behuizing of extreme kou. Warmte is dan ook van het grootste belang. Verkoudheid en bronchitis kunnen eveneens voorkomen. Een druppel whiskey op het puntje van een vinger kan nuttig zijn. Ook een mentholwatertje of zalfje dat over de borst gewreven wordt kan helpen. Maar ook bij een longontsteking is voorkomen beter dan genezen!
Diarree of Verstopping
Indien diarree het gevolg is van een verkeerd dieet en de symptonen niet naar een ernstigere oorzaak wijzen, kan gewoonlijk door minder groenvoer te geven de kwaal worden hersteld. Verstopping verbeterd door juist wat meer groenvoer te geven.
Verwondingen
Als gevolg van bijvoorbeeld een vechtpartij kunnen verwondingen ontstaan. Deze worden dan goed, maar heel voorzichtig gewassen met lauw water en nabehandeld met een antisepticum. Het haar moet rond de womd worden weggeknipt.
Coccidiosis
Konijnen zijn gewoonlijk varbaarder voor deze eencellige parasieten dan cavia's. Via de huid dringen deze micro-organismen tot de inwendige organen door. Geinfecteerde dieren verliezen al snel hun conditie en moeten door de dierenarts worden behandeld.
BuikloopBuikloop
wordt meestal veroorzaakt door slecht voedsel. Bij deze soort buikloop moet de cavia apart gezet worden en geen wortelen of groenten worden gevoerd, maar alleen hooi en wat met water bevochtigde zemelen waaraan vitamine c is toegevoegd. Als herderstasjes of bramenbladeren verkrijgbaar zijn, dan kunnen deze worden gegeven, maar verder geen andere vorm van groenvoer tot de uitwerpselen weer normaalzijn.
Tumoren
Een langzaam groeiende ovale bult die vast zit aan de huid, maar los zit van de onderliggende weefsels. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. Huidtumoren komen bij cavia's regelmatig voor. Het zijn goedaardige tumoren maar het is aan te raden ze weg te laten halen voordat ze de cavia tot last worden. Nadat ze volledig zijn verwijderd komen ze in de meeste gevallen niet terug.
Maden
Een infectie met maden is zeldzaam bij cavia's. Na behandeling herstelt de cavia weer volledig. In tegenstelling tot konijnen hebben cavia's nauwelijks last van de uitscheidingen van de maden die vergiftiging kunnen veroorzaken. De aanwezigheid van larven (maden) van de vleesvlieg in een open wond van de cavia. De maden kunnen ook onder de huid zitten. Alle maden verwijderen en de wond goed schoonmaken met Dettol of waterstof peroxide oplossing (3%). De wond moet goed schoon en droog gehouden worden. Eventueel insmeren met desinfecterende zalf. Callendula zalf kan gebruikt worden om de wond sneller te laten helen.
Rode ontlasting
De ontlasting heeft de normale vorm maar heeft een donkerrode kleur, wat lijkt op bloed. Meestal wordt dit veroorzaakt door bieten die de cavia heeft gegeten en is er dus geen reden om je zorgen te maken. Heeft de cavia geen bietjes gegeten, kijk dan bij "Coccidiosis" (hierboven).